Pamfletar, fizician, inventator si politician, Franklin īntruchipeaza valorile americane si detasarea treptata de Anglia a primei generatii de "parinti fondatori", care avea sa culmineze cu independenta fostelor
       Benjamin Franklin (*17 ianuarie 1706, Boston - †17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria Statelor Unite. A organizat prima biblioteca din America, a inventat multe lucruri, printre care si paratrasnetul, si i-a uimit pe oamenii de stiinta din toata lumea cu experientele sale cu electricitatea.
       Īn acea vreme era cunoscut si īn Europa, el fiind cel care i-a convins pe englezi sa retraga "Legea timbrului", si de asemenea i-a convins pe francezi sa intervina īn Razboiul de Independenta. Īn Statele Unite, el a ajutat la Declaratia de Independenta si la Constitutia SUA.

       Dupa o serie de experimente cu electricitatea naturala, a fulgerului, unul dintre ele provocand moartea fizicianului Richmann, Franklin realizeaza, pe 1 octombrie 1752, o expenenta prin care urmareste sa demonstreze īncarcarea electrica a norilor, īn urma careia inventeaza paratrasnetul.

       Ideile lui Franklin referitoare la populatia coloniilor ilustreaza ambi-guitatile de definire a natiunii ameri-cane, asa cum apare ea īn planurile "parintilor fondatori": nascuta din vointa comuna a indivizilor liberi, ea se bazeaza pe o comunitate fireasca, deja constituita. Franklin īmpartaseste ideea unui ansamblu etnic si cultural omogen, constituit īn jurul nucleului anglo-saxon protestant.
El se opune continuarii comertului cu sclavi si se arata īngrijorat de pericolul germanizarii cauzate de noile valuri de imigranti (Observations Concerning the Increase of Mankind, Peopling of Coun-tries, 1751). īn anii 1760, el abandoneaza ideea inferioritatii negrilor, participand activ la miscarea antisclavagista.

       La Conventia de la Albany, Benjamin Franklin propune reluarea aliantei cu irochezii si constituirea unui front comun īmpotriva francezilor. Acest plan marcheaza debutul unificarii coloniilor americane
Cronologie
1706        Nasterea lui Benjamin Franklin la Boston, pe 17 ianuarie.
1724        Prima calatorie īn Anglia.
1729        Franklin īsi īnfiinteaza o tipografie.
1732        Publica Poor Richard's Almanach
1743        Este fondata Societatea Filozofica Americana.
1752        Inventarea paratrasnetului.
1754        Planul uniunii coloniilor.
1757        Franklin este trimis īn Anglia ca reprezentant al coloniilor.
1766        Abolirea Legii timbrului (Stamp Act).
1771        Franklin īsi publica Autobiografia.
1775        La revenirea īn America, este ales deputat de Pennsylvania īn Congresul american, īncepe razboiul pentru independenta.
1776        Thomas Paine publica pamfletul Common Sense, prin care ataca Constitutia Angliei. Declaratia de independenta
1778        Sejur īn Franta; semnarea tratatului de prietenie īntre Statele Unite si Franta.
1783        Pacea de la Paris.
1785        Revenirea lui Franklin īn America si numirea sa ca presedinte al Consiliului Executiv al Pennsylvaniei.
1787        Conventia Constitutionala de la Philadelphia. Adoptarea Constitutiei.
1788        Franklin se retrage din viata publica.
1790        Moartea lui Franklin la Philadelphia, pe 17 aprilie.

Benjamin Franklin
Citate
"Admiraţia este fiica ignoranţei."


"Genialitatea nu este nimic altceva decât o mare aptitudine pentru răbdare."



"Prevenit înseamnă pregătit."



"Sârguinţa este mama norocului."



"Tragedia vieţii este ca imbătrânim prea devreme si devenim inţelepţi prea târziu."



"Democraţia înseamnă doi lupi şi un miel care votează meniul pe care îl vor servi la masă. Libertatea este un miel bine înarmat care contestă votul."



"Fericirea omenească nu se naşte atât din marile evenimente ale soartei, care se întamplă rareori, cât din micile foloase care se întâmplă în fiecare zi."



"Trei lucruri sunt extrem de dure: oţelul, diamantul şi cunoaşterea de sine."



"Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea."



"Este mai uşor să previi obiceiurile proaste decât să lupţi cu ele mai târziu."



"Dacă nu vrei să fii dat uitării după ce ai murit, sau scrie lucruri care merită să fie citite, sau fă lucruri care merită să fie scrise."
Portret de
S, Duplessis, 1779.
 
Copyright 2008 Kristof Robert.
Membri         Arhiva                Imagini                Teste                Razboi                Harti                Forum